KRATKA PREDSTAVITEV

Obstaja pisni dokument, ki ga je izdala Avstroogerska monarhija leta 1852 katerega je podpisal cesar Franc Jožef in z njim dovolila ustanovitev organiziranega strelskega društva z namenom tekmovanja in druženja. Podatki o članih in njihovih rezultatih dela, pa se žal niso ohranili.  More

STATUT DRUŠTVA

Ogleje si statut društva v PDF obliki.

KONTAKTNI PODATKI

STRELSKO DRUŠTVO POSTOJNA
Tržaška cesta 36
6230 Postojna

E-pošta: info@sd-postojna.si

  • Pošlji prijatelju
  • Natisni stran

PREDSTAVITEV

Zdi se, da je čas edini, ki ostaja pa vendar mineva, saj je skozi minevanje časa prešlo že poldrugo stoletje organiziranega strelstva na postojnskem.

Obstaja pisni dokument, ki ga je izdala Avstroogerska monarhija leta 1852  katerega je podpisal cesar Franc Jožef in z njim dovolila ustanovitev organiziranega strelskega društva z namenom tekmovanja in druženja. Podatki o članih in njihovih rezultatih dela, pa se žal niso ohranili.

Osnovni namen društva je bil seveda druženje, kajti za resno delo takrat pravzaprav ni bilo nobenih pogojev saj so strelišče za zračno orožje imeli v leseni baraki pod kolodvorom, bila pa je trdna volja in vztrajnost posameznih entuziastov z gospodom KLANJŠKOM, TRAMPUŽEM in DJUŠIČEM, katerim so se kasneje pridružili še gospod KRIVIC, DUŽNIK, ŽUPANČIČ, ŠAV, LAVRIČ, MIKULETIČ.OROZ, POŽAR in PROGAR. Vsem njim gre zahvala za vztrajnost in zaupanje, saj brez njih tudi danes ne bi dosegli tako visoke ravni delovanja. Z združenimi močmi  so v letu 1953 uredili zračno strelišče v domu JLA in razširili popularnost na vse starostne skupine. Množičnost, popularnost in vidni rezultati so bili razlog za  širitev delovanja, kar jim je omogočila izgradnja novega športnega strelišča za Sovičem leta 1959. Temelji za dobro delovanje so bili postavljeni in že leta 1962 so se postojnski pionirji okitili z naslovom republiških prvakov.

Vse večje potrebe so narekovale širitev strelskih mest, ker pa to v domu JLA ni bilo mogoče so preselili svojo dejavnost v novo zgrajen dijaški dom SGŠ leta 1982, ker je stalo 11 strelskih mest.

Z dobrimi pogoji za delo so se rodili tudi rezultati, ki veliko pomenijo ne samo doma, ampak tudi v svetovnem merilu. Ponosni smo na vse njihove uspehe še posebej pa na naslove občinskih, regijskih, republiških, državnih in celo svetovnih prvakov z vsemi orožji in v vseh kategorijah strelstva. Ponosno povemo, da so v naši sredi začeli svojo športno kariero RAJMOND DEBEVEC, MATJAŽ ŠULIGOJ, IZIDOR HREŠČAK in MARJAN KALIN, ki so bili ali pa so še bleščeča imena svetovnega strelstva.

SD Postojna združuje 92 članov, izkušnje starejših prenašamo na mlajše rodove, zanimivo pa je da imamo v naših vrstah tudi člana , ki je že nazdravil 92 letu življenja.

Temelji našega delovanja slonijo na mladih, ki so naša prioritetna skupina. Zastavili smo si visoke cilje, polni smo zanosa in volje za delo. Ta čudoviti šport želimo približat širšim množicam in prenesti tekmovanja v športne dvorane.

Včeraj je zgodovina, jutri je prihodnost, tukaj in zdaj pa je danes. Za nami je 150 let organiziranega delovanja ob tej priložnosti smo izdali zanimiv bilten. Skupaj ustvarjamo zgodovino za prihodnje  rodove, jim prepuščamo oceno našega dela.